Vibrocompactor – Pricipalele 10 activități de intreținere

Cilindru compactor, denumit și vibrocompactor, este unul dintre utilajele de construcții cu o fiabilitate extraordinară. Totuși, dacă un astfel de utilaj suferă o defecțiune în timpul folosirii, repercusiunile pot fi foarte costisitoare.
Defectarea unui vibrocompactor poate afecta calitatea lucrării, astfel se ajunge la pierderea timpului de finalizare al acesteia, crescând riscul apariției unor potențiale amenzi, din cauza întârzierilor proiectului și a unor cheltuieli suplimentare asociate cu reparația.

5 factori importanți pentru întreținerea unui vibrocompactor:

1) Verificați filtrele de aer

Pentru a evita supraîncălzirea motorului unui vibrocompactor, este esențial să vă asigurați că filtrul de aer nu este înfundat.
Dacă acesta este obstrucționat, vibrocompactorul va elimina gaze de eșapament la niveluri mult mai mari de decât este normal.
Dacă acest filtru este murdar, este recomandat mai degrabă să îl înlocuiți, decât să îl curățați.

2) Sistemul hidraulic al unui vibrocompactor necesită întreținere

Sistemul hidraulic reprezintă o investiție uriașă pentru un vibrocompactor și, de aceea, trebuie să vă asigurați că este bine întreținut.
Este important sa verificați nivelul de ulei hidraulic din compartimentului motorului. Acest lucru vă ajută să vă protejați investiția.
După un anumit timp de funcționare, uleiul hidraulic necesită schimbat. Când acesta iși modifică aspectul și devine închis la culoare, înseamnă clar că trebuie schimbat.

3) Inspectați amortizoarele de șoc

Alte componente importante de verificat, amortizoarele, sunt suporturi de cauciuc cu rol de izolare a operatorului de vibrația vibrocompactorului.
Energia produsă este apoi direcționată din tambur către suprafața lucrată.
Micile fisuri pe amortizoarele de șoc nu sunt, de regulă, periculoase însă acestea pot fi rupte de șoferi atunci când aceștia leagă utilajul pentru a-l fixa.
Ca dimensiune, o fisură nu trebuie să depășească mărimea unei monede. Dacă aveți o crăpătură atât de mare, atunci e nevoie să înlocuiți amortizorul.
Atunci când un amortizor începe să se rupă sau să nu mai funcționeze corespunzător, trebuie să le înlocuiți pe toate de partea aceea a tamburului.

4) La sfârșitul zilei, adăugați combustibil în rezervorul utilajului.

Suplimentarea zilnică a combustibilului este o operațiune care nu necesită prea mult efort, dar are un rol important asupra stării generale a vibrocompactorului.
Alimentarea cu combustibil noaptea, va elimina aerul din rezervor și astfel, reduceți probabilitatea de condens în rezervor.
Umiditatea produce apă în combustibil și asta va cauza probleme utilajului.

5) Folosirea corectă

Nu permiteți apariția defecțiunilor acestor utilaje, prin folosirea lor în mod necorespunzător.
Utilizarea necorespunzătoare a vibrocompactorului afectează în mod negativ calitatea lucrărilor.
Dacă folosiți frecvența sau amplitudinea necorespunzătoare, este foarte probabil să deteriorați agregatul. Cel mai simplu mod de a deteriora utilajul este supra-compactarea.
Ați atins densitatea, dar continuați să vibrați. Toată energia revine în interiorul utilajului, astfel uzați prematur amortizoarele de șoc și chiar puteți ajunge să defectați compactorul.
Dacă utilajele se strică, toată lucrarea se oprește dacă nu există un echipament de rezervă.

5 sfaturi utile care asigură funcționalitatea în parametrii normali a unui vibrocompactor:

Efectuați zilnic verificările utilajului

Recomandăm să inspectați zilnic vizual utilajul, este o modalitate ușoară de observare a neregulilor înainte de fi pornit.
Verificați dacă există cabluri sau furtunuri slăbite, dacă există scurgeri, să verificați comenzile electrice, alarmele de rezervă, semnalele de avertizare și farurile funcționează corect, asigurați-vă că firele nu sunt slăbite. Verificați de asemenea articulația centrală și testați frâna de parcare.

Curățați și lubrifiați tamburul

Asigurați-vă că nu există fisuri pe suprafața tamburului și că acesta este curat deoarece poate cauza probleme la compactare.
Sistemele existente în interiorul tamburului sunt foarte importante.
Este nevoie să verificați săptămânal nivelul de ulei pentru a vă asigura că nu este prea scăzut indiferent că este vorba de un sistem static, cu vibrații sau compactare cu impact.
Nivelul scăzut de ulei face ca rulmenții să se strice și este nevoie de mult timp pentru a scoate tamburul și a înlocui rulmenții.

Verificați nivelul tuturor lichidelor

De la finalizarea schimbului de ulei recomandat, asigurarea că aveți suficient lichid de răcire și menținerea tuturor fluidelor sub control vor duce la performanțe maxime ale motorului utilajului.

Inspectați sistemul de apă

Asigurați-vă că tot ce este în legătură cu sistemul de apă este întreținut și verificat frecvent.
Dacă sistemul de apă nu funcționează corect, asfaltul se va lipi de tamburi.
Încercați pe cât posibil să umpleți rezervorul cu apă curată. Apa curată nu înfundă sistemul.
Apa trece de la rezervor la barele de aspersoare și pulverizează peste tamburul din față și din spate. Recomandăm să verificați rezervorul unui vibrocompactor în mod regulat pentru a vedea dacă există depozite de calciu sau alți contaminanți.

Verificați cu atenție racletele de tambur

Este foarte important să mențineți racletele tamburilor în stare bună, nu treceți cu vederea acest aspect.
Acestea mențin apa pe suprafața tamburului și asigură o lubrifiere adecvată. Dacă sunt uzate, veți pierde apa dintre racletă și tambur, iar asfaltul va începe să se lipească.
Trebuie să acordați o atenție deosebită racletelor și să vă asigurați că sunt reglate corect înainte de a începe munca.
Folosirea pentru o perioadă lungă de timp, duce la uscarea lor. Trebuie să vă asigurați că acestea nu se usucă. Puteți să turnați apă pe ei sau să retrageți racleta pentru a nu atinge tamburul în timp ce rulați utilajul.

Atunci când un cilindru compactor suferă o defecțiune, timpul de lucru se pierde, fiind astfel afectată întreaga lucrare.
Menținerea în funcțiune la eficiență maximă pe tot parcursul perioadei de lucru vă ajută să respectați atât specificațiile de calitate ale lucrărilor pe care le efectuați, cât și termenele limită.

Echipa EUGEN TANS SRL vă stă oricand la dispoziție pentru servicii de închiriere utilaje de constructii.

Ne puteți contacta acum, telefoic sau folosind formularul de mai jos.